HVORFOR BEGYNNE MED BREVDUER?

Brevduer er en hobby ” for alle ”. Liker du fugler, spenning og å konkurrere. Vi gjennomfører slipphelger hvert år fra ca slutten av mai til midten av juli. Slippene de siste årene har godt i fra Danmark/Tyskland, hvor vi slipper duene i fra Hirtshals til Gøttingen og Hamburg i Tyskland. I fra Hirtshals til Fevik er det ca 110 km, denne distansen kan duene tilbakelegge på 1 time og 15 min ( Super Speed 3 t og 15 min ). Brevdueslipp er fuglenes formel 1 sport og resultatene regnes ut i meter pr minutt. Alle brevdueslag har sine egne nøyaktige avtander, slik at riktig vinner av slippet til en hver tid stemmer ned til 100 deler av et sekund. Alle duene blir sluppet opp samtidig og spenningen er stor, alle lurer på hvor langs kysten de treffer land først. Vi har medlemmer i hele Aust Agder og der hvor duene treffer land er avgjørende for hvem som gjør det bra på slippet, det er også duer som bryter ut av flokken og flyr siste biten over skagerak solo, disse vil lettere treffe sitt eget dueslag og har best mulighet til og vinne, men det krever et enormt mot av duen og gjøre dette ( duer er flokk fugler og flyr vanligvis i sammen ), duer som tør dette er gull verdt og vil ofte være helt i toppen av resultatlistene. Vi deltar også på slipp hvor hele brevdue Norge er med, her kan man blant annet bli Norgesmester og vinne Kongepokalen, heder og ære.

Og drive med brevduer krever ikke mye jobb, dette er en hobby som du selv kan velge hvor mye arbeid du vil legge ned, noen velger bare og gi duene mat og vann hver dag og har dem fritt flyvende hjemme i hagen sin, mens andre velger og være med på slippene, i vår forening har vi begge deler og vi har et bra sosialt samvær, med blant annet duemøter en gang i måneden, her er Dere hjertelig velkomne for og se og høre mer om brevduer.

Brevduer som hobby er også fint som et sosialt samvær for hele familien og da spesielt på lørdags formiddag når duen kommer hjem fra slipp, tenk Dere da og sitte i solen på verandaen og ha en intern konkurranse om hvilken due som kommer først hjem..

Å drive med brevduer er også fint for ungdommer i det de har noe levende og holde på med, kanskje i stedet for å sitte og spille hele dagen eller reise for mye på fester, da har de i alle fall noe som kanskje holder dem litt igjen ( siden de har ansvaret for andre levende vesener, som også må ha mat og stell).


Et Dueslag ( Duehus ) kan for eksempel være et dukke hus, som Dere allerede har i hagen, med litt snekring gjør en fort dette huset om til et flott dueslag. En kan også bygge dueslag i en låve, oppå en garasje, enden av en garasje, redskapsbod osv.

Ta kontakt med din lokale forening for og få tips og veiledning.


En due trenger 30 gram duefor om dagen, dette vil si 25 duer spiser en sekk due for i måneden, en sekk duefor ( 25 kg ) koster 154,- kr ( Skaffes gjennom foreningen). Så som Dere ser koster ikke det og drive med duer mye. Duene trenger også skjellsand, men en sekk på 20 kg har du vel et par år.


Fra 2 duer har funnet hverandre går det 10 dager til det første egget legges og 2 dager før egg nummer 2 kommer ( duene legger 2 egg ). Rugetiden er 17-18 dager. Ungene kan selv fly ut av duehuset når de er ca 30 dager gamle. Når ungene er 14 dager gamle kan foreldrene legge nye egg ( viss forutsetningene er tilstede).

Når ungene er ca 75 dager gamle kan de trenes på og finne veien hjem selv, begynn da med og sette duene i en slippkasse natten over i garasjen og slipp dem ut i fra kassen dagen etter ( dette for og venne dem til kassen ). Dagen etter kan du fange dem og kjøre de av gårde 3- 4 km og slippe dem. Etter 2 slipp på 3-4 km, kan du doble avstanden ( 8 km ). Du dobler avstanden helt til 30 km, som er nok trening, lengre treninger er ikke nødvendig. Etter min 10 treninger er de klare for konkurranse slipp.

Høres det å begynne med brevduer interresant ut, ta kontakt med oss.

Hilsen Terje Hjelmaas, formann Arendal og Grimstad Brevdueforening

e-Mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf. 99256909